For the purposes of centralized accounting, keeping and use of topographical, geodetic and mapping documents there has been created State Cartographical and Geodetic Fund storing the respective materials for the whole territory of the Republic of Moldova. These materials are of technical, scientific, economic, historical, social and cultural interest.
Topographical, geodetic and mapping materials and data are distributed for use to public authorities and private sector on demand, observing the Fund Regulations.
Visit our facebook page.
În perioada 30 noiembrie- 02 decembrie curent, prin Instrumentul de Asistență Tehnică și Schimb de Informații al Uniunii Europene (TAIEX) se desfășoară o misiune de expertiză pentru îmbunătățirea capacității instituționale a Agenției Relații Funciare și Cadastru (ARFC) pentru integrarea Rețelei Naționale de Nivelment cu Rețeaua Europeană de Nivelment UELN.
Scopul misiunii este de a oferi asistență ARFC în ce privește integrarea Rețelei Naționale de Nivelment cu Rețeaua Europeană de Nivelment UELN.
În cadrul sesiunilor de lucru, Martina Sacher, savant geodez, expert al Agenției de Geodezie a Germaniei (BKG), în comun cu colaboratorii ARFC și ÎS Institului de Geodezie, Prospectiuni Tehnice și Cadastru împărtășesc propria experiență privind datele naționale de nivelment și analizează cadrul legal și instituțional existent.
Totodată, urmează să fie stabilit un acord privind pașii viitori ce urmează a fi întreprinși pentru modernizarea rețelei de altitudini a Republicii Moldova prin integrarea acesteia în Rețeaua europeană de nivelment UELN, realizarea unei analize a metodelor de creare a modelului cvasigeoidului pentru teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pentru zona de frontieră.
Specificăm că, începând cu anii 1950, în Europa existau două proiecte separate pentru unificarea rețelelor de înălțime, unul în Europa de Est și unul în Europa de Vest. La începutul anilor 90, condițiile politice au făcut posibilă combinarea rețelelor de nivelare separate într-un sistem european unificat de înălțime. Lucrările la rețeaua europeană de nivelment Unită (UELN) au început în 1994 și au continuat de atunci. Până în prezent, două soluții cu date de înălțime au fost distribuite țărilor europene.
Republica Moldova prin Agenția Relații Funciare și Cadastru, ca autoritate publică centrală de specialitate a finisat dezvoltarea Rețelei Naționale de Nivelment (RNN) în 2020, ceea ce a asigurat disponibilitatea mai date noi de nivelment. Între timp, majoritatea datelor naționale de nivelment, care au fost conținute în rețeaua din 1994, au fost înlocuite cel puțin o dată. De asemenea a apărut necesitatea crearii unui nou Cvasigeoid pentru realizarea viitoare a sistemului de nivelment. În 2022 Comisia Europeana a aprobat Aplicația ARFC de solicitarea misiunii unui expert din cadrul BKG, Germania, pentru integrarea Rețelei Naționale de Nivelment a Republicii Moldovei cu Reteaua Europeană UELN.